Bloggintresserade

söndag 28 februari 2010

Starta ÅLDRIS

Mellan 2006 och 2008 minskade 5 % av kvinnnorna i Sverige sin arbetstid eller slutade förvärvsarbeta helt för att vårda anhöriga. detta enl. en rapport av Marta Szebehely och doktoranden Petra Ulmanen. Av männen var det bara 0,5 %. Flera studier visar att kvinnor i större utsträckning än män sköter anhöriga.

Är det någon som blir överraskad?

1970 fanns det 127 100-åringar. 2007 fanns det 1458. fram till 2050 ökar medelslivslängden till 84 för män och 86 för kvinnor. 100-plussarna kommer att vara ca 5300.

Åldringsvården visar redan nu ganska många brister. Alla åldringar som behöver omsorg har inte råd att köpa tjänster som finns på marknaden. När åtstramningen av det offentliga åtagandet minskar ökar familjeomsorgen. Marta Szebehely pekar på en ond cirkel. Färre kvinnor i förvärvslivet, färre som betalar skatt. mindre pengar till välfärden i framtiden.
Nog börjar det se allvarligt ut i äldreomsorgen när man t.o.m. drar in på antalet kaffekoppar om dagen. 2 ska räcka.

Marta har en alldeles ny idé. Äldreomsorgen borde vara lika viktig för jämställdheten som barnomsorgen. DAGIS är självklart, föräldrar ska kunna jobba. Nu behövs ÅLDRIS av precis samma skäl, fast det är barnen som ska kunna jobba.

Vad jobbar du med? Jo jag är dagmamma. Du då vad jobbar du med?
Jo jag arbetar på ett föräldradagis, ett åldris du vet.

1 kommentar:

  1. Min övertygelse är, att de borde återinföra ålderdomshemmen. En serviceplats för de inte alltför sjuka, bara gamla människorna.

    SvaraRadera

  © Free Blogger Templates Wild Birds by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP